"GELAATSCHAPPEN/FACE-SCAPES/VISAYAGES"

wim reyntjens - 2009

"GELAATSCHAPPEN/FACE-SCAPES/VISAYAGES" is een reeks portretten van mensen van verschillende origine/cultuur/overtuiging.

Hoewel ik in mijn tekeningen diverse media heb gebruikt (pastel, pierre noire, stift, gouache), heb ik bewust gekozen voor een monochrome weergave van elk gezicht: de tinten spelen een rol, niet de kleuren. Daarenboven is een "leuk ideetje" uitgegroeid tot iets onverwachts. Uit een oude school-atlas heb ik telkens een land gescheurd om daarop zijn inwoner te tekenen. Tijdens het tekenen is echter gebleken dat de lijnen en de reliëfs van zo'n kaart ongewild het karakter van een gezicht begonnen te bepalen.

Of anders gezegd: wij, mensen, lijken allemaal wel heel erg op elkaar, maar toch dragen we misschien de sporen van ons land of van onze cultuur mee... en misschien maakt dat ons net mooier (... of net niet).

Bij elke tekening hoort ook een zin, zogezegd geuit door het portret, maar puur ontsproten aan mijn eigen verbeelding (alhoewel, één zinnetje is gepikt). Het kan gaan om een vrije associatie, een vooroordeel, een ironisch grapje of een eerlijke opinie van mezelf: aan de kijker om te oordelen hoe hij de "uitspraak" van elk portret interpreteert...